Default image

Hva betyr det for Norge at USA trykker mer penger?

På onsdag vil sentralbanken i USA annonsere at de vil starte med kvantitative lettelser. Det vi si at de vil trykke penger for på den måten å prøve å stimulere til mer aktivitet og vekst i amerikansk økonomi.

USAs politikk smitter
Når det trykkes mer penger i USA vil det får effekt for andre land – også for Norge. Med rente nær null vil en del av de pengene USA trykker opp strømme ut av landet. Utsiktene til mer penger i USA var da også den viktigste grunnen til at Norges Bank utsatte rentehevingen i forrige uke.

Fare for globale tiltak som kan ramme Norge?
I dagens rapport ser vi nærmere på hvordan USAs politikk vil kunne påvirke oss fremover.  Den viktigste effekten for oss er at det blir svært vanskelig for Norges Bank å sette opp renten fremover. Det kan også få effekt for hvordan valutamarkedet fungerer fremover.

Skulle USA få gjennomslag i G20 om forslaget om å sette et tak på lands over- og underskudd på handelsbalansen vil det også kunne ramme Norge som har et av verdens største overskudd på handelsbalansen målt i % av BNP.

Les mer i dagens rapport.

101101_ArgoUkerapport – Makro & Renter

One response to “Hva betyr det for Norge at USA trykker mer penger?”

  1. […] This post was mentioned on Twitter by Christian Brosstad, SpareBank 1 Gruppen. SpareBank 1 Gruppen said: Ny markedsrapport fra sjeføkonom Holvik: Hvordan påvirker USAs politikk oss fremover? Hva skjer med renta? http://bit.ly/beH5qh […]

Leave a Reply